Medlemsblad for Danzig Gruppen
Orden (Ridderordenen). De var brugt for at udfordre den polske konge til kamp. Der var heller ingen forbindelse imellem overgivelsen af dokumenterne til rektoren af Krak6ws Universitet og (den opfundne) underkastelse fra den Teutoniske Orden. Maleriet af Van den Blocke viste, ud over to polske købmænd, flere jødiske og hollandske købmænd, der taler med købmænd fra Danzig. Maleriet viser flere nationaliteter og racer i fredelig samhandel med det blomstrende Danzig. Denne handel var så sandelig ikke udelukkende med Polen.
Bemærkningen om at Danzig var en del af Polen var også forkert. Dekretet fra Lublin, efter hvilket "Weichselland" blev en konstitueret provins i Polen, var aldrig blevet anerkendt af Danzig. Polen havde aldrig lykkedes i, at få denne anerkendelse ved brug af våben. Kong Stefan Batory's nederlag i 1577 var et tegn på hans uduelighed. Danzig havde praktiseret alle sine rettigheder, skønt Danzig frivilligt havde anset den polske konge som beskytter. De polske diplomater gjorde ikke meget for at få frimærkerne tilbagekaldt. Danzig kunne drage sine konklusioner heraf.
Den 30. november 1938 besluttede Fristaden at udsende en serie frimærker, der viste billeder fra Danzigs historie, som svar på de polske frimærker.
Udgivelsesdagen var "Tag der Briefmarke" (Frimærkets dag). Det officielle motiv for udgivelsen var 125 året for befrielsen af Danzig og tilbagevendelsen som preussisk stat den 2. januar 1814. Den 2. december blev Reichsdruckerei i Berlin bedt om, at fremskynde trykningen, idet der ikke var nogen tid at spilde.
Den polske diplomat skrev den 5. december, at han ville være villig til at glemme alle misforståelser og den ophedede korrespondance på grund af frimærkerne, hvis senatet i Danzig ville tilbagetrække sine indvendinger. Han fremførte bl.a. at Tyrkiet ikke havde nogen indvendinger imod frimærket med billedet af Wien befrielse (Jan III Sobieski), samt at det tyske Kejserrige ikke havde nogen indvendinger imod 15 groszy frimærket, på trods af, at disse lande var involveret i de handlinger, der blev vist på frimærkerne.
Den 19. november sendte 'Gauleiter'- en fra Fristaden, Albert Forster, et brev til Joachim von Ribbentrop (tysk udenrigsminister 1938-1945), hvori han gjorde opmærksom på de polske frimærker. Forster skrev, at frimærkerne ikke alene sårede de tyske Danzigeres følelser, men også følelserne hos tyskerne i 'das Reich'.
Han opfordrede von Ribbentrop til at sende en protest til den polske ambassadør i Berlin. Forster skrev også til den tyske propagandaminister Goebbels for at bede ham om en presseudtalelse. (Se afskrift side 20).
Under samtaler med Lipski, den polske ambassadør i Berlin, sagde von Ribbentrop, at frimærkerne virkede sårende på den tyske befolkning i Danzig.
årgang.Nr.18 April 1994, Seite 19.
Hits: 1817
Added: 09/04/2019
Copyright: 2024 Danzig.org