DANZIG NYT
Altså var der kun dn perforeringsmaskine i Libau. Efterhånden som jeg undersøgte de perforerede mærker i min samling, fangedes min opmærksomhed af, at disse mærker forekommer med forskellige perforeringer, nemlig; 111/2 og 111/4. For det meste bærer mærkerne tilfældighedsstempler, der er udført på hele ark med to forSkellige poststempler fra Libati (se illustration 1).
Eksistensen af begge perforeringstyper på frimærkeudgaverne fra Letland 1919/20 er samlerne bekendt med og de er registreret i specialkatalogerne, så som Letland-håndbogen og i katalogerne fra 1940. Dog henføres disse til senere udgaver, der blev udført og udgivet i Riga. En omhyggelig undersøgelse viser dog, at perforeringen på de fleste mærker fra Libau ikke adskiller sig fra Riga udgaverne.
Hvis oplysningerne i "Der Baltische Philatelist" er sande., så gives der kun en logisk forklaring for eksistensen af de to forskellige perforeringer på Libaumærkerne, nemlig at mindst en del af de uperforerede mærker på linieret- og cigaretpapir er efterperforeret på et senere tidspunkt i Riga. Med andre ord må sådanne mærker anses for uofficielle eller helt enkelt som svindlcrobjekter, ligesom de perforerede mærker med "solstråle-monstret" på akvarelpapir. Det er i denne forbindelse helt ligegyldigt om det er postvæsenet eller visse frimærkehandlere, der har stået hag disse affærer.
For mig står kun spørgsmålet om, hvordan skal man adskille de mærker, som virkeligt er perforeret i Libau, fra de mærker, som er perforeret i Riga med takning 111/2. Det er et problem, som jeg endnu ikke har nogen endegyldig løsning på. Med henvisning til mærkerne i min samling, så forekommer det mig, at de "ægte" i Libau perforerede mærker sædvanligvis har en mere "ulden og uregelmæssig" perforering, der ofte er forskudt eller delvis kun delvis perforeret (se illustration 2).
Disse udgaver fortjener efter min mening en yderligere og mere gennemgribende forskning.
argang Nr. 14 January 1993, Seite 48.
Hits: 1730
Added: 05/04/2019
Copyright: 2024 Danzig.org