Medlemsblad for Danzig Gruppen
I 1410 havde Polen og Litauen bilagt deres stridigheder og forenet sig imod den fælles fjende; Den tyske Ridderor-den. I juli 1410 leder Jagielto den polsk-litauske hær over den preussiske grænse. Slaget mellem de to hære er kendt som slaget ved Grunwald (Tannenberg).
Ifølge de historiske optegnelser, blev en udsending fra Stormesteren af Den teutoniske Orden modtaget af kong Jagielto og dronning Jadwiga i det kongelige telt umiddelbart før slaget. Gennem sin udsending sendte Storme-steren hjelmen og sværdene som en gave og viste sin lave opfattelse af den polske hær, der stod overfor ham. Han lod det være kendt, at den almindelige opfattelse var, at den polske udrustning var dårligere end den preussisk. Han tilbød den polske konge den højeste slagposition, idet det også var almindeligt kendt, at de polske soldater var mindre værd i forhold til de preussisk soldater. Jagielto modtog hjelmen og sværdene idet han sagde, at soldater aldrig kunne få våben nok. Den 15. juli mødtes de hære i et slag, der varede i to dage. Den preussisk hær led et knusende nederlag overfor Jagielto og Den tyske Ridderorden var rystet i sine grundvolde.
Den påstand, at manden på frimærketved siden af det kongelige parskulle være den Stormesteren af Den tyske Ridderordens udsendinge, som det påstås i mange artikler - er ikke korrekt. I ugen efter den 8. november var der en intensiv korrespondance imellem adskillige konstitionelle personer i Fristaden og den tyske konsul i Danzig; doktor von Jansen.
I henhold til Fristaden, kunne polak-kerne meget let få opfattelsen af, at Danzig var en polsk by.
Skønt frimærkerne var bestemt for brug i postal forbindelse fra Danzig til Polen kunne denne lancering af de nye frimærker give hele verden det ind-tryk, at Danzig før og nu var en polsk by. Dette var en omskrivning af histo-rien; et polsk Danzig havde aldrig eksisteret og gjorde det heller ikke på dette tidspunkt.
Det polske 15 groszy frimærke med ridderordenens underkastelse til Polen sårede ikke alene følelserne hos ty-skerne i Danzig, men også følelserne i det tyske 'Reich'. Det var, ifølge Fristaden, ikke almindeligt at angribe et naboland på denne måde. Både Fristaden og det tyske 'Reich' måtte protestere og insistere på en tilbagetrækkelse af frimærkerne. Det blev endvidere foreslået, at der blev udstedt et frimærke visende - for eksempel - nederlaget for den polske kong Stefan Batory ved fortet i Wei-chelmunde i 1577.
Den 15. november afsendte Fristaden en protest imod frimærkerne til den polske diplomatiske repræsentant i Fristaden og en anmodning om en tilbagetrækkelse af samme. Den 18. november sendte diplomaten sit svar. Med hensyn til bemærkningen om at såre følelserne hos et naboland, sagde han, at det ville være næsten umuligt at omtale en historisk tildragelse uden at såre følelserne hos en eller anden.
årgang.Nr.18 April 1994, Seite 17.
Hits: 1874
Added: 09/04/2019
Copyright: 2024 Danzig.org