Byposten i Warszawa
og dens anvendelse af gebyrstempler
f Keld Sørensen.
september 1916 forbød den tyske civildministration i Warszawa brugen af ►ypostmærker. En ellers velfungerende ,yposttjeneste blev herefter tvunget til it anvende gebyrstempler i forbindelse ned udbringning af post i byen.
'',ra slutningen af september 1915 havde byrådet i Warszawa udgivet bypostmærker, ler blev anvendt som opkrævning af beta-ing for ekspedition af forsendelser i War.zawa. I begyndelsen af december 1915 fik )yrådet et mundtligt påbud — på trods af en idligere given tillaldelse — om at erstatte )ypostmærkerne med gebyrstempler. Dette ;kulle ske fra den 15. december.
Det var imidlertid ikke kun byrådet i Warszawa der lod fremstille bypostmærker, der cunne anvendes i forbindelse med ekspediion af den lokale post. Også i byer som Sosnowice og Zawierzie lod byrådet fremstille bypostmærker. Dette på trods af, at postmængden var yderst ringe i disse to Syer. Bypostmærkerne blev, i modsætning il Warszawa, fremstillet og anvendt uden illedelse fra den lokale tyske civilforvaltling.
firsagen til etablering af disse bypostene-ter var den tyske besæuelsesmagts manglende muligheder for at oprette en effektiv posttjeneste i de større byer.
Den kejserlige tyske posttjeneste var kun forpligtet til at bringe postforsendelser fra by til by. Derfor blev det overladt til de enkelte byers råd, at etablere en byposWeneste.
Og som tidligere nævnt, blev der flere steder udgivet bypostmærker uden den nødvendige tilladelse.
Forbud mod bypostmærker
Dette medførte, efter flere henstillinger om at stoppe fremstilling, udgivelse og anvendelse, et direkte forbud mod at bruge disse bypostmærker.
I forordning nr. 143 af 20. september 1916, der var gældende for hele Generalgouvernement Warszawa, blev der nedlagt forbud mod »fremstilling, salg og udbredelse af de såkaldte bypostmærker«.
Den første del af forordningen lyder: »Den der fremstiller og anvender mærker af enhver type (såkaldte bypostmærker) til formål der er forbundet med ekspedition af postforsendelser der er betroet til de lokale byråd, straffes med bøde på indtil 10.000 mark eller fængselstraf i op til to år«.
Alternativet til denne forordnin2 var gebyrstempler, der gennem en længere periode var blevet anvendt af adskillige by-posttjenester i Generalgouvernement Warszawa.
Forbudet ramte således også byposten i Warszawa, hvor det imidlertid lykkedes at opnå yderligere en måneds udsættelse for indførelse af gebyrstempler i stedet for de hidtil anvendte bypostmærker.
Den 19. oktober 1916 var således sidste dag, hvor Warszawas bypostmærker kunne anvendes. Og dagen efter blev samtlige tiloversblevne bypostinærke annullerings- stempler m.m. afleveret til den tyske civilforvaltning.
Gebyrstempler
Der var i mellemtiden blevet fremstillet fire forskellige gebyrstempler — godkendt af den tyske civiladministration — der svarede til de gældende porto-takster: 2 groszy for tryksager (en trekant), 6 groszy for breve og postkort (en firkant). 10 groszy
arg.Nr.19 September 1994, Seite 39.
Hits: 1813
Added: 05/03/2019
Copyright: 2024 Danzig.org